Adidas Bella Hadid İçin Özür Diledi

Adidas, geçtiğimiz hafta marka yüzü Bella Hadid’i reklam kampanyasından çıkardıktan sonra gelen eleştiriler üzerine, ünlü modelden özür diledi. Spor giyim devi, 1972 Münih Olimpiyatları’nda kullanılan bir ayakkabı tasarımının Münih katliamını çağrıştırması ve Bella Hadid’i reklamdan çıkarma kararı nedeniyle çift taraflı eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı.

Münih katliamı, sekiz Filistinli militanın Olimpiyat köyüne girerek iki İsrailli sporcuyu öldürmesi ve dokuz kişiyi rehin almasıyla sonuçlanan trajik bir olaydır. Bu olayın ardından, 1972 Oyunları hep bu trajediyle hatırlanır hale gelmiş ve Steven Spielberg’in 2005 yapımı “Münih” filmiyle de beyazperdeye yansıtılmıştı.

Adidas, “zamansız bir klasik” olarak nitelendirdiği SL72 ayakkabılarının tanıtımında Hadid’in yer alması eleştiriler nedeniyle kampanyayı durdurdu. Babası Filistinli olan ABD’li model Hadid, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı sık sık sesini yükseltiyor. Hamas’ın saldırısı ve İsrail’in yanıtının ardından Instagram’da her iki tarafın şiddetini kınayan paylaşımlar yapmıştı.

Hadid’in bu tutumu, İsrail yanlıları tarafından eleştirilmiş ve modelin Adidas kampanyasında yer alması yoğun tepkilere neden olmuştu. İsrail’in Almanya büyükelçiliği ve Anti-Semitizmle Mücadele Hareketi, kampanyayı ve Hadid’in rolünü eleştiren açıklamalarda bulunmuştu.

Adidas, yayınladığı özür mesajında, “Trajik tarihi olaylarla bağlantı kurulduğunun bilincindeyiz – ancak bunlar tamamen kasıtsızdır – ve neden olunan herhangi bir üzüntü veya sıkıntı için özür dileriz” ifadelerini kullandı. Ayrıca Hadid ve diğer kampanya ortaklarından da özür dileyerek kampanyayı gözden geçireceklerini belirtti.

Hadid’in kampanyadan çıkarılma kararı, kız kardeşi Alana ve yayıncı Mehdi Hasan ile yapılan bir podcast kaydında gündeme geldi. Hasan, Adidas’ın kararını “Filistin karşıtı bağnazlık” olarak nitelendirerek, “1972’de henüz doğmamış bir modele, 1972 Olimpiyatları ile ilişkili bir spor ayakkabısının reklamını yapamayacağını söylemek, bağnazlığın ve ırkçılığın tanımıdır” dedi.

Adidas, yaşananların ardından Hadid’den ve diğer ortaklarından özür diledi ve kampanyanın geri kalanını gözden geçireceğini duyurdu.

Bir cevap yazın